Görsel Muayene Yöntemi 

Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir.

Görsel muayene çok basit bir metot olarak görünse de kendine özgü incelikleri vardır. Genellikle bir başka tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır. Bu muayenede; büyüteçler, belirteçler, kaynak kumpasları, sıcaklık ölçüm cihazları, videoskop, baroskoplar /endoskoplar, el fenerleri vs. kullanılarak yapılmaktadır.

Gereklilikleri: 

Ulusal ve uluslararası standartlar gereğince Başta Basınçlı Kaplar, Enerji Santralleri, Gaz ve Sıvı Madde İletim Hatları, Çelik Konstrüksiyon yapı ve inşaatlar, Döküm ve Dövme imalatları olmak üzere büyük küçük her türlü imalat ve malzemenin kalitesini sorgulamak günümüzde hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda;

  • NDT uygulamaları günümüz şartlarında kaçınılmaz bir hal almıştır.
  • Kaynak dikişlerindeki, ana malzemelerdeki iç kusurlar nedeniyle ürünün çalışma esnasında çatlama, kırılma veya yırtılması ve dolayısıyla can ve mal kaybını önlemek
  • Yapılan imalatın kalite kontrolü, makine ve ekipmanlardaki yıpranma payları ve kalan ömür belirleme çalışmalarında, malzemelerin içyapısı, kaynaklardaki muhtemel hataların tespiti için NDT uygulanmaktadır.
  • Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir. Gözle muayene çok basit bir metot olarak görünse de en önemli muayene yöntemidir. Genellikle bir başka tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır.

Faydaları ve Özellikleri: 

Kaynak öncesi, kaynak esnasında ve kaynak sonrası yapıldığı taktirde, birçok süreksizlik, diğer NDT yöntemlerini uygulamaya gerek duymadan tespit edilebilir ve böylece maliyet ve zamandan kazanç sağlanır.

Diğer Hizmetlerimiz…