Vakum-Sızdırmazlık testi nedir? Nasıl yapılır ? Vakum Testi Gereklilikleri Fayda ve Avantajları nelerdir? Diğer Tekniklere göre neden ve nerelerde kullanılır? Diğer NDT Teknikleri

Vakum – Sızdırmazlık testi, kaynaklı birleştirmelerdeki kaçakların tespit edilmesinde kullanılan pratik uygulamaya sahip bir yöntemdir.Vakum – Sızdırmazlık testinde test edilen bölgenin ön ve arka yüzeyi esas alınarak basınç farkı yaratılır ve kontrol edilir. Buna alternatif olark eğer kaynaklı bölgenin iki yüzeyine de ulaşılıyotsa bir yüzeye kırmızı penetrant diğer yüzeye developer uygulanarak sızdırmazlık testi yapılabilir. Başlıca kullanım alanları borulama sistemleri, basınçlı tanklar ve depolama tanklarıdır.

Uygulama yapılacak bölgeye göre değişik tiplerde vakum testi modülleri vardır. Vakum-Sızdırmazlık testi bindirme kaynak, alın kaynak ve köşe kaynaklarını kontrol etmeye uygundur.Vakum testinde küçük kaynak bölgeleri kontrol edilerek daha kesin sonuçların elde edilmesi sağlanır.

Vakum Testi ile İlgili Standartlar

Genellikle kontrol edilecek malzemenin arka yüzeyine ulaşılamıyorsa ve her iki yüzeye açık delikler, çatlaklar ve benzeri hatalar belirlenemiyorsa, bu durumda vakum testi yapmak en çok tercih edilen yöntemdir. Tank taban kaynaklarının muayene ve kontrol edilmesinde ise en çok tercih edilen teknik olarak standartlarda yerini almıştır.

Bugün vakum testleri uygulayan ve değerlendiren birçok test ve muayene kuruluşu bulunmaktadır. Önemli olan bu çalışmaların gerçekten alanında tecrübeli uzmanlar tarafından yapılmasıdır. Diğer NDT tekniklerinden farklı olarak bu testi yapacak operatörün bu alanda tecrübeli ve bilgili olması çok önemlidir.

Yapılacak vakum testleri uygulamalarının güvenilir ve sağlıklı sonuçlar vermesi için, işlemlerin standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yöntemin uygulanmasında başvurulan standartlar şunlardır:

TS EN 13160-2 Sızıntı belirleme sistemleri- Bölüm 2: Basınçlı ve vakumlu sistemler

Kuruluşumuz Ekstra NDT tahribatsız muayene hizmetleri kapsamında vakum-sızdırmazlık test ve muayene hizmetlerini yetkin bir yönetici, alanında uzman çalışan kadrosu ve güçlü bir altyapı ile birlikte sunmaktadır.

Gereklilikleri:

Ulusal ve uluslararası standartlar gereğince Başta Basınçlı Kaplar, Enerji Santralleri, Gaz ve Sıvı Madde İletim Hatları, Çelik Konstrüksiyon yapı ve inşaatlar, Döküm ve Dövme imalatları olmak üzere büyük küçük her türlü imalat ve malzemenin kalitesini sorgulamak günümüzde hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda; Vakum- Sızdırmazlık testi Sektörde en çok tercih edilen pratik çözümlerden biri olmuştur.

Faydaları ve Özellikleri:

  • Kullanımının kolay ve basit olması,
  • Hızlı sonuç alınması,
  • Küçük sızıntıların bile bulunmasına imkan vermesi
  • Hataların çabuk ve güvenli bir şekilde değerlendirilmesi
  • Kolaylığı bu yöntemin en büyük avantajlarıdır.

Ancak buna rağmen, tespit edilen hatanın veya kaçağın boyut ve yönlerini tespit edebilmek için başka bir tahribatsız muayene yöntemine ihtiyaç göstermesi ve muayene edilen malzemenin yüzey sıcaklığının 5 ile 50 derece arasında olması gibi birtakım dezavantajları da bulunmaktadır.